Jumaat, 30 November 2012

Tutorial 1 : letak alert popup mesej bila on blog ~~




Salam..di sini aku nak share lagik kat korang yg tertanye2 mcm mane nak buat tutorial alert popup message .. ala-ala ucapan ringkas mase pelawat bukak blog kita kan … so ini hasil yang aku dapat .. silakan .

Jadi aku dah sediakan cara cara membuat alert mesej tu dalam post ni. Alert Popup Message tu akan akan muncul  bila pelawat membuka blog, untuk menutup tetingkap mesej tu boleh klik "pangkah" atau tekan "OK".

Isi dalam Alert Mesej tu boleh di ubahsuai di dalam kod html nya mengikut citarasa dan ayat anda sendiri. Boleh buh ayat suspent, boleh letak pujuk rayu, tak pun harapan and bla bla bla, sangat mudah!. Tapi bila dah pasang popup ni sila alert lah k, mana tahu ramai visitor yang tak suka. Kalau majoriti tak suka boleh di skrip tu balik dan blog akan kembali seperti asal.



Kaedah Letak Alert Popup Message dengan Butang OK pada blog !


1)   Buka Blogger > Design > Add a Gadget > HTML/Javascript > Copy n Paste kan Kod HTML  DIBAWAH didalamnya > Biar ruang tajuk kosong > Tekan SAVE.
2)  Anda boleh drag gadget HTML tu ke bawah supaya nampak kemas.
3)  Gantikan tulisan berwarna merah dengan ayat anda, gunakan kekreatifan anda! 



Cops n Paste kod ini:
<script type="text/javascript">
alert
('Taip mesej / lawak / amaran / pujukan / rayuan anda disini yer..')
</script> </head>






Kepada sahabat sahabat yang dah try skrip ni, tapi tak jadi silalah komen di ruang komen. Maceh .. selamat mencube ,,, aku akan cuba membantu , insyaAllah .. sekian , berehat bersama kit kat .. daaaaa




1 comments:

hulwanmuqlis berkata...

done follow..singgah la blog sya..http://aqumasehstudent.blogspot.com/

Catat Ulasan

my music

terintai - intai