Khamis, 25 Oktober 2012

RAYE2 ------------ >
selamat pagi n selamat hari raye aidiladha o raye kurban esok hary .. selamat membace kepada yang membace ... selamat mendengar kepada yang mendengar ( menipu nampaknye ) selamat2 pulang ke kampong halaman kepada yang ingin pulang n selamat kepada yang akan berakad nikah ( ade pulak yang kawin raye2 nie (: ) yo yo yoooooo ... meyhhh kita kongsi sikit ilmu ea , moge bermanfaat . taraaaaaaaa ~


Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidil Adha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidil Adha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidil Adha serta khutbah Aidil Adha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.
Aidil Adha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidil Adha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.
Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.
Hari Raya Aidil Adha jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.
Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang cantik, bersih dan mengenakan wangi-wangian. Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak dua rakaat yang diadakan pada sebelah pagi.
Selain itu, salah satu keistimewaan Aidil Adha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban. Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidil Adha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.
Daging korban dibahagikan kepada orang ramai terutama golongan fakir miskin.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidil Adha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan. Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.Kebiasaannya, lembu atau kambing yang dikorbankan pada Hari Raya Aidiladha.maceh pada yang sudi membace , menjenguk , meluangkan sedikit mase n menjadi peminat setia ( perasan beb ) , yang baek datang nye dari ALLAh n yang khilaf tue datang dari diri saya sendiri ... ku mohon sepuluh jari , maap d pinta kepada yang terase , tersinggung , terbenci , tercaci maki n segala bagai kejahatan yang ku lakukan kepada kalian2 ... harap maapkan patik .... setiap manusia tidak lari dari melakukan kesilapan .. so bermaafan lah kie ea jemahhhh .... selamat menyambut hari raye aidiladha kepada seluruh mahluk TUHAn di muka bumi ini bagi yang menyambutnye .... daaaaaaaaaaa assalamualaikum 

0 comments:

Catat Komen

my music

terintai - intai